Najnovšia anketa

Plánujete si v najbližšej budúcnosti upgrade-ovať vaše domáce pripojenie? Ak áno, aké to bude?
Internet prostredníctvom káblových služieb - 27.32 %
Mobilný internet - 13.48 %
Mikrovlnné pripojenie - 15.29 %
aDSL - 16.55 %
Optické pripojenie - 14.59 %
Iné - 12.78 %

Pozrite si všetky ankety »

Náhodný výber

Café CaféCafé Café
Ventúrska 2
Bratislava
Viac »
CAFE TEATROCAFE TEATRO
Námestie Majstra Pavla 54
Levoča
Viac »
Route 69Route 69
Rožňavská 1
Bratislava
Viac »
GiamoGiamo
Trenčianska 56
Bratislava
Viac »
Pension BanderiumPension Banderium
Nám. M. R. Štefánika 11
Komárno
Viac »
Hotel KamilaHotel Kamila
Čierna Voda 611
Bratislava
Viac »
Hotel BARBAKANHotel BARBAKAN
Košická 15
Levoča
Viac »
Hotel EdenHotel Eden
Winterova 60
Piešťany
Viac »
GrandCastleGrandCastle
Liptovský Hrádok
Liptovský Hrádok
Viac »
powered by Intel

Články

Čo je to Wi-Fi
Wi-Fi (alebo Wi-fi, WiFi, Wifi, wifi), nie je skratka pre „Wireless Fidelity“,ako sa v niektorých prípadoch nesprávne uvádza, ale tento umelý pojem vznikol z marketingových pohnútok. Je to sada štandardov pre bezdrôtové lokálne siete LAN (WLAN) v súčasnosti založených na špecifikácii IEEE 802.11.
Viac »

História
Wi-Fi bolo vynájdené v roku 1991 vo firme NCR Corporation/AT&T (neskôr Lucent & Agere Systems) v meste Nieuwegein, Holandsko. Prvé bezdrôtové produkty (pôvodne určené pre pokladničné systémy) prišli na trh pod názvom WaveLAN s rýchlosťami 1 Mbps/2 Mbps.
Viac »

Ako to funguje
Typická Wi-Fi zostava obsahuje jeden alebo viac prístupových bodov (AP) a jedného alebo viacerých klientov. AP vysiela svoj SSID (Service Set Identifier, sieťové meno) prostredníctvom paketov nazývaných beacons (signály, majáky), ktoré sú vysielané každých 100 ms rýchlosťou 1 Mbps (najnižšia rýchlosť Wi-Fi).
Viac »

Wi-Fi a mobilné štandardy
Existujú predpovede, že Wi-Fi a súvisiace technológie nahradia mobilné telefónne siete (napr. GSM). Tomu bránia najmä: chýbajúci roaming a autentifikačné funkcie (pozri 802.1x, SIM karty a RADIUS), malá šírka prenosového pásma a obmedzený dosah Wi-Fi.
Viac »

Výhody Wi-Fi
Na rozdiel od paketových rádiových systémov, Wi-Fi využíva nelicencované rádiové pásmo a individuálny používateľ nepotrebuje súhlas miestnych úradov.
Viac »

Pozrieť všetky články »

O portáli

Wifiportal.sk je myšlienka stará už niekoľko rokov. Chvíľu však trvalo, kým sa našiel niekto, kto sa za túto myšlienku postaví. A teraz sme tu, s dobrým partnerom, vybavení chuťou do práce a prosíme Vás o pomoc. Pošlite nám informácie o Vašom hot-spote, alebo zaujímavom hot-spote vo Vašom okolí a pomôžte nám vytvoriť najväčšiu databázu hot-spotov na Slovensku. Bude slúžiť totiž Vám, fanúšikom rýchlych bezdrôtových pripojení.   Kontakt »

Superrýchly elegán

pridané: 23. 6. 2008 10:46, Aktuality, 1286 zobrazení

Superrýchly elegánD-Link DIR-655 potvrdzuje nasadené tempo

Sieťové prvky z produkcie D-Link – a tie bezdrôtové obzvlášť – sú tradičnými a veľmi úspešnými účastníkmi redakčných testov. D-Link aktualizuje svoje portfólio v pravidelnom tempe prinášajúc stále nové a vždy niečím zaujímavé riešenia.

DIR-655 sa opäť radí do kategórie pokročilých SOHO zariadení – kto pochybuje, určite zmení názor po zhliadnutí konfiguračného web-rozhrania. Nie, ono nie je neprehľadné, tradičná snaha o dobrú ergonómiu sa opäť naplno vyplatila, neskúsených skôr zaskočí množstvo vertikálne a horizontálne rozložených ponúk obsahujúcich nepreberné množstvo konfiguračných parametrov. V tomto ohľade môže D-Linku konkurovať iba málokto. Výrobca však ošetril aj takúto situáciu – každá sekcia má k dispozícii sprievodcu nastavením, takže sa určite nestratíte ani v prípade, že vaše vedomosti skutočne nejdú do hĺbky.

Dizajnovo nasleduje zariadenie trend nastavený svojimi predchodcami – biela farba evokuje skôr doplnok z katalógu Apple ako seriózne sieťové zariadenie, no opak je pravdou. Na úvod určite prekvapí v tomto segmente zatiaľ veľmi výnimočné použitie gigabitových sieťových rozhraní – a to na všetkých portoch zariadenia. Konečne tak naplno využiteje potenciál nových základných dosiek a notebookov, ktoré už takéto sieťové karty integrujú pomerne dlhú dobu. Drobným sklamaním je USB port na zadnej strane – slúži iba pre internú konfiguračnú utilitu, takže na pripojenie externého disku či tlačiarne treba pre túto chvíľu zabudnúť.

Bezdrôtová časť ponúka okrem štandardných protokolov 802.11b/g aj ochutnávku rýchleho Wi-Fi – štandardu 802.11n, ktoré zariadenie implementuje vo fáze draft (teda podľa verzie určenej na ďalšie pripomienkovanie a úpravy). Výhodou je, že túto funkciu môže užívateľ ľubovoľne zapínať a vypínať – pokiaľ teda nevlastníte iné zriadenie od D-Link s podporou MIMO, alebo si jednoducho počkáte na finálnu verziu štandardu a k nemu prislúchajúci firmvér, nič vám v tom nebráni. D-Link nezabudol ani na zabezpečenie – WPA a WPA-2 tu nájdete spoločne s pôvodných štandardom WEP, nechýbajú ani pokročilé funkcie a možnosť overovať užívateľov cez server RADIUS.

Po základnom nastavení WAN, LAN a WLAN časti siete začína pravá zábava. Konfiguráciu je možné podrobne upravovať definovaním preposielaných portov na počítače alebo servery vo vnútornej sieti, aplikácií využívajúcich dynamicky otvárané komunikačné porty a pravidiel QoS, ktoré zabezpečia, že pri správnom nastavení môžu popri plnom nasadení P2P aplikácií pohodlne používať ostatné služby internetu aj najhúževnatejší ťahači. Práve QoS je oblasť D-Linkom tradične dobre spravovaná a vďaka výkonnému internému enginu aj schopná automaticky detekovať a klasifikovať jednotlivé typy komunikácie bez výraznejšej interakcie užívateľa. Preto sa konečne aj táto funkcia dostáva do blízkosti bežného domáceho užívateľa.

Tak ako podobné zariadenia tejto kategórie, D-Link nezaostáva ani v oblasti filtrovania obsahu a ochrany vnútornej siete. Integrovaný stavový firewall dohliada na každý tok, definované pravidlá dokážu obmedziť klienta tak na základe IP adresy, ako aj podľa adresy sieťovej karty – MAC. Nechýbajú ani komplexné filtre umožňujúce navyše definovať podmienky, ako napríklad čas či deň v týždni. Samozrejmosťou je tiež filtrovanie nežiaducich web stránok – tu by bolo žiaduce rozšíriť funkcie napríklad o možnosť automatického sťahovania zoznamu známych stránov v rôznych kategóriách. Momentálne ste odkázaní na manuálne definovanie URL adresy.

D-Link opäť nesklamal – aj keď treba povedať, že zmeny nie sú také výrazné ako pri predchádzajúcich modeloch a priestor pre rast tu určite je. Najmä pri pohľade na cenu zariadenia má totiž človek pocit, že nejaké tie drobné pripláca iba za známu značku.

Radoslav Sirota
PC Space

Galéria

Superrýchly elegán

« Predchádzajúci článok "Legenda zrýchlila"Ďalší článok "Dve pásma pod jednou strechou" »

« Naspäť na zoznam aktualít

PRIDAŤ HOTSPOT   |   ZOZNAM HOTSPOTOV   |   MAPA HOTSPOTOV   |   AKTUALITY   |   ČLÁNKY   |   KONTAKT

XHTML 1.0   |   CSS 2.1   |   návštev dnes: 4   |   návštev celkovo: 82262   |   © webira 2008 - 2024   |   Fusion IS