Najnovšia anketa

Plánujete si v najbližšej budúcnosti upgrade-ovať vaše domáce pripojenie? Ak áno, aké to bude?
Internet prostredníctvom káblových služieb - 27.28 %
Mobilný internet - 13.46 %
Mikrovlnné pripojenie - 15.29 %
aDSL - 16.57 %
Optické pripojenie - 14.59 %
Iné - 12.81 %

Pozrite si všetky ankety »

Náhodný výber

ASTOR CAFFÉASTOR CAFFÉ
Mierové námestie 33
Trenčín
Viac »
Hotel BelezHotel Belez
Beňova Lehota 2508
Dolný Kubín
Viac »
Autobusová stanicaAutobusová stanica
Križovatka 6
Banská Štiavnica
Viac »
Hotel MarleneHotel Marlene
Dedovka 1799
Oščadnica
Viac »
Hotel KaskádyHotel Kaskády
Letecká 12
Sliač
Viac »
Hotel Café RazyHotel Café Razy
Námestie sv. Egídia 58
Poprad
Viac »
Penzión ŽivaPenzión Živa
Bijacovce 141
Bijacovce
Viac »
City Hotel BratislavaCity Hotel Bratislava
Seberíniho 9
Bratislava
Viac »
Park Hotel TartufPark Hotel Tartuf
Pustý chotár 495
Beladice
Viac »
Obchodné Centrum MAXObchodné Centrum MAX
Dolné hony 4587/1
Poprad
Viac »
powered by Intel

Články

Čo je to Wi-Fi
Wi-Fi (alebo Wi-fi, WiFi, Wifi, wifi), nie je skratka pre „Wireless Fidelity“,ako sa v niektorých prípadoch nesprávne uvádza, ale tento umelý pojem vznikol z marketingových pohnútok. Je to sada štandardov pre bezdrôtové lokálne siete LAN (WLAN) v súčasnosti založených na špecifikácii IEEE 802.11.
Viac »

História
Wi-Fi bolo vynájdené v roku 1991 vo firme NCR Corporation/AT&T (neskôr Lucent & Agere Systems) v meste Nieuwegein, Holandsko. Prvé bezdrôtové produkty (pôvodne určené pre pokladničné systémy) prišli na trh pod názvom WaveLAN s rýchlosťami 1 Mbps/2 Mbps.
Viac »

Ako to funguje
Typická Wi-Fi zostava obsahuje jeden alebo viac prístupových bodov (AP) a jedného alebo viacerých klientov. AP vysiela svoj SSID (Service Set Identifier, sieťové meno) prostredníctvom paketov nazývaných beacons (signály, majáky), ktoré sú vysielané každých 100 ms rýchlosťou 1 Mbps (najnižšia rýchlosť Wi-Fi).
Viac »

Wi-Fi a mobilné štandardy
Existujú predpovede, že Wi-Fi a súvisiace technológie nahradia mobilné telefónne siete (napr. GSM). Tomu bránia najmä: chýbajúci roaming a autentifikačné funkcie (pozri 802.1x, SIM karty a RADIUS), malá šírka prenosového pásma a obmedzený dosah Wi-Fi.
Viac »

Výhody Wi-Fi
Na rozdiel od paketových rádiových systémov, Wi-Fi využíva nelicencované rádiové pásmo a individuálny používateľ nepotrebuje súhlas miestnych úradov.
Viac »

Pozrieť všetky články »

O portáli

Wifiportal.sk je myšlienka stará už niekoľko rokov. Chvíľu však trvalo, kým sa našiel niekto, kto sa za túto myšlienku postaví. A teraz sme tu, s dobrým partnerom, vybavení chuťou do práce a prosíme Vás o pomoc. Pošlite nám informácie o Vašom hot-spote, alebo zaujímavom hot-spote vo Vašom okolí a pomôžte nám vytvoriť najväčšiu databázu hot-spotov na Slovensku. Bude slúžiť totiž Vám, fanúšikom rýchlych bezdrôtových pripojení.   Kontakt »

MIMO z Nemecka

pridané: 23. 6. 2008 10:47, Aktuality, 1664 zobrazení

MIMO z NemeckaGigaset už nie sú len telefóny

Produktová značka Gigaset bola dlhú dobu výhradným označením telefónnych produktov spoločnosti SIEMENS. Dnes však môžete pod označením Gigaset zakúpiť nielen telefóny, ale aj smerovače, prístupové body či PowerLine zariadenia. Aké však naozaj sú? Máme odpoveď.

Dizajnovo sa SIEMENS určite nemá za čo hanbiť – vyvážená strieborno-biela kombinácia je elegantná i technická zároveň. Funkčne kopíruje dnešné štandardy – predná strana vyhradená kontrolkám, zadná konektorom. Najnápadnejšou odlišnosťou oproti iným MIMO zariadeniam je prítomnosť iba dvoch externých antén. Výrobca dodáva tiež CD s manuálom, manuál, kábel a napájací adaptér.

Konfigurácia prebieha cez web-rozhranie. Evidentne poučený chybami iných, inicializačné heslo je uvedené priamo na prihlasovacej stránke po kliknutí na veľavravný otáznik čo vítam. Po prihlásení sa na užívateľa okamžite vrhne sprievodca nastavením, netrpezliví užívatelia ho môžu zrušiť a konfigurovať podľa vlastného uváženia. Príjemné je, že pokiaľ heslo nezmeníte, systém vás bude upozorňovať na potenciálne riziká pri každom prihlásení. Prístup do web-rozhrania je možný tak cez HTTP ako aj po povolení tejto voľby cez zabezpečené HTTPS.

Samotné nastavenie sú pomerne podrobné, treba sa ku nim však preklikať. Niektoré voľby sa vôbec nezobrazujú pokiaľ nie je správne nastavené pripojenie k internetu. Spomedzi tradičných funkcií nechýba stavový firewall, ktorý je možné doplniť o detekciu útokov s varovaním na e-mail. Veľmi jednoduchým spôsobom je tiež možné klonovať MAC adresu, prípadne nastaviť svoju vlastnú. Nechýba ani filtrovanie prístupu k internetu na jednotlivé URL adresy, nastavenie je však pomerne komplikované.

Zabudovaný firewall umožňuje tiež definovanie výnimiek, preposielanie portov pre zvolené aplikácie ako i dynamické povoľovanie komunikácie pre špecifický typ aplikácií. SIEMENS používa vo svojom web-rozhraní celkovo iný jazyk, na aký sú užívatelia podobných zariadení zvyknutí. Znie viac odborne a evidentne vychádza z terminológie používanej v zariadeniach určených pre firemný segment trhu. Bežný užívateľ tak zrejme bude potrebovať minútu-dve na zorientovanie sa, ľuďom ako ja bude zrejme bližší.

Zaujímavou položkou je konfiguračná ponuka QoS. V nej užívateľ nastaví šírku pásma internetového pripojenie na výstupe – teda takzvaný upload – a smerovač už zabezpečí, aby žiadna z komunikujúcich aplikácií kompletne nezablokovala komunikáciu do internetu. To vidím ako veľmi šikovné a užitočné riešenie problémov, ktoré vznikajú pri asymetrických pripojeniach do internetu.

Bezdrôtová čast disponuje pomerne chudobnými nastaveniami – nemožno zvoliť režim komunikácie, ani parametre vysielania, naopak sa tu objavuje možnosť percentuálne obmedziť vysielací výkon, čo sa hodí v prípade pokrývania malého priestoru. Zabezpečenie ponúka všetky štandardné možnosti, rozhranie sa dynamicky prispôsobí zvolenej možnosti. Klientov je tiež možné filtrovať na základe MAC adresy, túto možnosť však odporúčam iba ako doplnkové zabezpečenie.

Možno sa to nezdá, ale v predošlých pár vetách som opísal všetky možnosti SE366. Ono ich v podstate nie je málo – skutočne môžem povedať, že sa jedná o plnohodnotný domáci smerovač s rozšírením MIMO, no pri pohľade na cenu zariadenia to už nevychádza tak ružovo. Čo chýba je napríklad možnosť zdieľania externého disku, alebo schopnosť pracovať v režime distribuovanej siete WSD. Zariadenia v tejto cenovej kategórii napríklad podporujú možnosť ukončovania VPN spojenia priamo na nich alebo schopnosť zónovať integrovaný prepínač pre viacero sietí. SE366 nie je zlé zariadenie, no v pomere cena/výkon to na trhu nebude mať ľahké.

Radoslav Sirota
PC Space

Galéria

MIMO z Nemecka

« Predchádzajúci článok "Tradične v pohode"Ďalší článok "Router nabitý funkciami" »

« Naspäť na zoznam aktualít

PRIDAŤ HOTSPOT   |   ZOZNAM HOTSPOTOV   |   MAPA HOTSPOTOV   |   AKTUALITY   |   ČLÁNKY   |   KONTAKT

XHTML 1.0   |   CSS 2.1   |   návštev dnes:   |   návštev celkovo: 82303   |   © webira 2008 - 2024   |   Fusion IS