Najnovšia anketa

Plánujete si v najbližšej budúcnosti upgrade-ovať vaše domáce pripojenie? Ak áno, aké to bude?
Internet prostredníctvom káblových služieb - 27.18 %
Mobilný internet - 13.46 %
Mikrovlnné pripojenie - 15.28 %
aDSL - 16.63 %
Optické pripojenie - 14.59 %
Iné - 12.86 %

Pozrite si všetky ankety »

Náhodný výber

Hotel RoháčHotel Roháč
Nám. M. R. Štefánika 425
Trstená
Viac »
Autobusová stanicaAutobusová stanica
Križovatka 6
Banská Štiavnica
Viac »
Pension BanderiumPension Banderium
Nám. M. R. Štefánika 11
Komárno
Viac »
Primo PianoPrimo Piano
Obchodná 43
Bratislava
Viac »
ANTIK - Športovo zábavný areál MČ JuhANTIK - Športovo zábavný areál MČ Juh
Alejová 2
Košice
Viac »
CAFE TEATROCAFE TEATRO
Námestie Majstra Pavla 54
Levoča
Viac »
EstremoEstremo
Škultétyho 16
Bratislava
Viac »
Letisko KošiceLetisko Košice
Košice - Barca
Košice
Viac »
Deep CaféDeep Café
Máše Haľamovej 21
Martin
Viac »
Hotel SobotaHotel Sobota
Kežmarská 988/15
Spišská Sobota
Viac »
powered by Intel

Články

Čo je to Wi-Fi
Wi-Fi (alebo Wi-fi, WiFi, Wifi, wifi), nie je skratka pre „Wireless Fidelity“,ako sa v niektorých prípadoch nesprávne uvádza, ale tento umelý pojem vznikol z marketingových pohnútok. Je to sada štandardov pre bezdrôtové lokálne siete LAN (WLAN) v súčasnosti založených na špecifikácii IEEE 802.11.
Viac »

História
Wi-Fi bolo vynájdené v roku 1991 vo firme NCR Corporation/AT&T (neskôr Lucent & Agere Systems) v meste Nieuwegein, Holandsko. Prvé bezdrôtové produkty (pôvodne určené pre pokladničné systémy) prišli na trh pod názvom WaveLAN s rýchlosťami 1 Mbps/2 Mbps.
Viac »

Ako to funguje
Typická Wi-Fi zostava obsahuje jeden alebo viac prístupových bodov (AP) a jedného alebo viacerých klientov. AP vysiela svoj SSID (Service Set Identifier, sieťové meno) prostredníctvom paketov nazývaných beacons (signály, majáky), ktoré sú vysielané každých 100 ms rýchlosťou 1 Mbps (najnižšia rýchlosť Wi-Fi).
Viac »

Wi-Fi a mobilné štandardy
Existujú predpovede, že Wi-Fi a súvisiace technológie nahradia mobilné telefónne siete (napr. GSM). Tomu bránia najmä: chýbajúci roaming a autentifikačné funkcie (pozri 802.1x, SIM karty a RADIUS), malá šírka prenosového pásma a obmedzený dosah Wi-Fi.
Viac »

Výhody Wi-Fi
Na rozdiel od paketových rádiových systémov, Wi-Fi využíva nelicencované rádiové pásmo a individuálny používateľ nepotrebuje súhlas miestnych úradov.
Viac »

Pozrieť všetky články »

O portáli

Wifiportal.sk je myšlienka stará už niekoľko rokov. Chvíľu však trvalo, kým sa našiel niekto, kto sa za túto myšlienku postaví. A teraz sme tu, s dobrým partnerom, vybavení chuťou do práce a prosíme Vás o pomoc. Pošlite nám informácie o Vašom hot-spote, alebo zaujímavom hot-spote vo Vašom okolí a pomôžte nám vytvoriť najväčšiu databázu hot-spotov na Slovensku. Bude slúžiť totiž Vám, fanúšikom rýchlych bezdrôtových pripojení.   Kontakt »

WiFi siete prakticky

pridané: 23. 6. 2008 10:49, Aktuality, 2855 zobrazení

WiFi siete praktickyNepodceňte základné nastavenia



Správne umiestnenie základ úspechu
Na prenos bezdrôtového signálu vplýva množstvo faktorov. Popri elektromagnetickom rušení je tým najdôležitejším aj členitosť priestoru a absorbčné vlastnosti použitých materiálov. Ak potrebujete pokryť jednu miestnosť nie je čo riešit – prístupový bod môže byť prakticky kdekoľvek. Čo ale pri potrebe pokryť celý byt alebo viacposchodový rodinný dom? Tu sa situácia značne komplikuje.
Aj keď zlatým pravidlom pri návrhu siete je praktické overenie dosahu, pred finálnym rozhodnutím sa možno pridŕžať niekoľkých všeobecných faktov. Nezabúdajte, že pri štandardných domácich WiFi zariadeniach sú namontované všesmerové antény a teda signál z nich sa šíri v kruhu viac-menej rovnomerne a preto je dobré zariadenie umiestniť do stredu vykrývaného priestoru. Tým sa vyhnete aj zbytočnému šíreniu signálu k susedom. Pokiaľ zariadenie používa viacero antén, všetky umiestnite do rovnakej polohy tak, aby šírili signál rovnakým smerom (dodržte rovnakú polarizáciu). Polarizácia sama o sebe hovorí o smere, akým sa signál šíri, takže sa stretnete s pojmami horizontálna a vertikálna polarizácia. Pre použitie v byte bude samozrejme najlepšie orientovať antény do horizontálnej polatizácie, teda tak aby sa signál šíril čo najďalej vodorovne. Pri domácich zriadenia to zväčša znamená orientáciu antény vertikálne – teda ľudovo povedané „na výšku“. Tento údaj si však radšej preverte na stránke výrobcu alebo v manuáli.
Nepodceňujte bezpečnosť
Aj keď povedomie o počítačovej bezpečnosti nie je medzi používateľmi na zlej úrovni a mnoho z nich používa personálny firewall, či antivírus, na zabezpečenie bezdrôtovej siete sa akosi stále zabúda. Preferuje sa pohodlnosť a jednoduchý prístup do siete a pritom práve zle alebo nezabezpečená sieť je obrovskou dierou do systému, čo umožňuje prístup cudzím osobám nielen k vašemu internetovému pripojeniu, ale aj k súkromným dátam v sieti.
Ako teda sieť zabezpečit? Určite treba začať spísaním zariadení, ktoré budú do siete pristupovať a ich možností. Je totiž pravdepodobné, že nie všetky budú podporovať rovnakú sadu bezpečnostných štandardov – napríklad obľúbená Sony PSP podporuje iba systém WPA, niektoré staršie modely PDA dokonca iba systém WEP. Pravidlom je, že sieť môže používať iba také zabezpečenie, aké zvláda najhoršie vybavené zariadenie pristupujúce do tento siete. Určite nezabudnite skontrolovať aj stránku výrobcu. Nie je totiž výnimkou, že nový firmware pridá aj nový typ zabezpečenia.
Začnime teda s WEP, ktorý je priamo súčasťou originálneho štandardu 802.11 a tak ho nájdete v každom WiFi kompatibilnom zariadení. Podporuje rôzne dĺžky kľúčov – 64 aj 128 bitové. Určite je lepšie použiť ten dlhší, najmä s prihliadnutím na fakt, že kľúč je doplnený o takzvaný inicializačný vektor, ktorý je hlavnou trhlinou systému. Aj keď je toto zabezpečenie už dávno prekonané a na internete nájdete množstvo voľne dostupných programov na prelomenie WEP, na odradenie zvedavého suseda zväčša plne postačí, najmä ak si dáte tú námahu a kľúč čas od času zmeníte. Ideálne je použitie WEP doplniť o filtrovanie prístupu na základe MAC adries, teda fyzickej adresy sieťovej karty zariadenia. Nerobte si však ilúzie. MAC adresa sa dá veľmi jednoducho zmeniť a prípadný útočník nepotrebuje veľa skúseností aby túto ochranu obišiel.
Pýtate sa prečo teda používať prekonané bezpečnostné riešenie? Ak to nie je nevyhnutné, použitiu WEP sa skutočne radšej vyhnite. Nepomerne lepším riešením je použitie WPA. Toto zabezpečenie bolo vyvinuté ako dočasné riešenie problémov s prelomeným WEP a vďaka porovnateľnej náročnosti na výkon zariadenia sa veľmi rýchlo rozšíríla do WiFi zariadení. Z užívateľského hľadiska ponúka WPA hneď niekoľko výhod. Napríklad bezpečnostný kľúč môže byť ľubovoľnej dĺžky (minimálne však 8 znakov) a užívateľ je tak ušetrený zadávania nezrozumiteľného hexa kódu. Aj napriek tomu, že internetom kolujú informácie o prelomení samotnej ochrany (používaný algoritmus RC4 sám o sebe nie je najbezpečnejší), reálne preniknutie do takto zabezpečenej siete je stále technicky i časovo veľmi náročné a v podmienkach domácieho použita sa takto postaveného bezpečnostného rizika netreba obávať.
Pri použití WPA, ale aj poročilého a štandardizovaného riešenia WPA-2 sa môžete stretnúť s prívlastkami Personal a Enterprise. Prvý uvedený pracuje v režime zdieľaného kľúča, teda akéhosi hesla, ktoré majú všetky zariadenia rovnaké. Pre domácie použitie je najvýhodnejší. Enterprise mód používa na overenie externý autentikačný server a je určený skôr pre väčšie firmy alebo HotSpoty kde je potrebné priraďovať klientom unikátne účty (napríklad kvôli rôznemu účtovaniu).
Čo robiť v prípade napadnutia?
Pomalý internet, častejšie odpájanie od WiFi siete, prípadne intenzívne blikanie kontrolky WiFi aj napriek tomu, že vaše zariadenia sú vypnuté – to všetko môže byť indikáciou toho, že sa vo vašej sieti pohybuje neželaný návštevník. Prvé kroky by bali byť jednoznačné – zmena hesla bezdrôtovej siete a aj zmena hesla pre prístup k samotnému zariadeniu (v tomto poradí), pretože kto vie aké všetky údaje útočník už získal. Niektoré zariadenia ponúkajú tiež možnosť zobraziť zoznam aktívnych zariadení a tie pokročilejšie dokonca vyčítajú z komunikácie aj názov zariadenia. Ktovie, možno pravé také označenie JanNovak-PC v zozname pomôže zistiť, odkiaľ vlastne vietor fúka...

Boris Bugáň
PC Space

Galéria

WiFi siete praktickyWiFi siete praktickyWiFi siete praktickyWiFi siete praktickyWiFi siete prakticky

« Predchádzajúci článok "Wi-Fi pre nenáročných"Ďalší článok "Rýchlosť aj bez káblov" »

« Naspäť na zoznam aktualít

PRIDAŤ HOTSPOT   |   ZOZNAM HOTSPOTOV   |   MAPA HOTSPOTOV   |   AKTUALITY   |   ČLÁNKY   |   KONTAKT

XHTML 1.0   |   CSS 2.1   |   návštev dnes: 87   |   návštev celkovo: 82462   |   © webira 2008 - 2024   |   Fusion IS