Najnovšia anketa

Plánujete si v najbližšej budúcnosti upgrade-ovať vaše domáce pripojenie? Ak áno, aké to bude?
Internet prostredníctvom káblových služieb - 27.23 %
Mobilný internet - 13.44 %
Mikrovlnné pripojenie - 15.29 %
aDSL - 16.61 %
Optické pripojenie - 14.59 %
Iné - 12.83 %

Pozrite si všetky ankety »

Náhodný výber

Café CaféCafé Café
Ventúrska 2
Bratislava
Viac »
Gallery caféGallery café
Tomášikova 10/E2
Bratislava
Viac »
ASTOR CAFFÉASTOR CAFFÉ
Mierové námestie 33
Trenčín
Viac »
Penzión KaméliaPenzión Kamélia
Tajovského 1
Žilina
Viac »
GrandCastleGrandCastle
Liptovský Hrádok
Liptovský Hrádok
Viac »
Hotel SpiritHotel Spirit
Vančurova 1
Bratislava
Viac »
Radisson SAS Carlton HotelRadisson SAS Carlton Hotel
Hviezdoslavovo námestie 3
Bratislava
Viac »
Hotel KamilaHotel Kamila
Čierna Voda 611
Bratislava
Viac »
Valentino ClubValentino Club
Štúrova 14
Košice
Viac »
ANTIK - Hokejový štadión STEEL ArenaANTIK - Hokejový štadión STEEL Arena
Nerudova 12
Košice
Viac »
Cafe SchlossbergCafe Schlossberg
Mikulášska 1
Bratislava
Viac »
powered by Intel

Články

Čo je to Wi-Fi
Wi-Fi (alebo Wi-fi, WiFi, Wifi, wifi), nie je skratka pre „Wireless Fidelity“,ako sa v niektorých prípadoch nesprávne uvádza, ale tento umelý pojem vznikol z marketingových pohnútok. Je to sada štandardov pre bezdrôtové lokálne siete LAN (WLAN) v súčasnosti založených na špecifikácii IEEE 802.11.
Viac »

História
Wi-Fi bolo vynájdené v roku 1991 vo firme NCR Corporation/AT&T (neskôr Lucent & Agere Systems) v meste Nieuwegein, Holandsko. Prvé bezdrôtové produkty (pôvodne určené pre pokladničné systémy) prišli na trh pod názvom WaveLAN s rýchlosťami 1 Mbps/2 Mbps.
Viac »

Ako to funguje
Typická Wi-Fi zostava obsahuje jeden alebo viac prístupových bodov (AP) a jedného alebo viacerých klientov. AP vysiela svoj SSID (Service Set Identifier, sieťové meno) prostredníctvom paketov nazývaných beacons (signály, majáky), ktoré sú vysielané každých 100 ms rýchlosťou 1 Mbps (najnižšia rýchlosť Wi-Fi).
Viac »

Wi-Fi a mobilné štandardy
Existujú predpovede, že Wi-Fi a súvisiace technológie nahradia mobilné telefónne siete (napr. GSM). Tomu bránia najmä: chýbajúci roaming a autentifikačné funkcie (pozri 802.1x, SIM karty a RADIUS), malá šírka prenosového pásma a obmedzený dosah Wi-Fi.
Viac »

Výhody Wi-Fi
Na rozdiel od paketových rádiových systémov, Wi-Fi využíva nelicencované rádiové pásmo a individuálny používateľ nepotrebuje súhlas miestnych úradov.
Viac »

Pozrieť všetky články »

O portáli

Wifiportal.sk je myšlienka stará už niekoľko rokov. Chvíľu však trvalo, kým sa našiel niekto, kto sa za túto myšlienku postaví. A teraz sme tu, s dobrým partnerom, vybavení chuťou do práce a prosíme Vás o pomoc. Pošlite nám informácie o Vašom hot-spote, alebo zaujímavom hot-spote vo Vašom okolí a pomôžte nám vytvoriť najväčšiu databázu hot-spotov na Slovensku. Bude slúžiť totiž Vám, fanúšikom rýchlych bezdrôtových pripojení.   Kontakt »

Rýchlosť aj bez káblov

pridané: 23. 6. 2008 14:01, Aktuality, 3201 zobrazení

Rýchlosť aj bez káblovPreraďte na 11n so setom Topcom Skyr@cer

Wi-Fi nie je len akýsi módny trend. Bezdrôtová komunikácia v sieti má nesporne množstvo výhod a komfort, ktorý ponúka, je skrátka k nezaplateniu. Ak zvažujete kúpu Wi-Fi routeru, skôr či neskôr narazíte na záhadné slovíčko 802.11n Draft. A práve okolo neho sa krúti aj náš test.

Hneď na úvod by sa patrilo vysvetliť čo to 802.11n vlastne znamená. V prípade IEEE 802.11 ide o označenie špecifikácií a štandardov, alebo ak chcete akejsi jednotnej normy pre Wi-Fi zariadenia a komunikáciu, ktorá dnes používa variácie označované písmenami 802.11a, b, g a 802.11n. Ako prvá sa objavila najpomalšia 802.11b, ktorú nahradila dnes najrozšírenejšia 802.11g. A práve na tieto dve si brúsi zuby najnovšia verzia n.

Nová špecifikácia rýchleho Wi-Fi 802.11n je ešte stále v štádiu Draft, čiže neukončená, nachádzajúca sa v stave hrubých náčrtov. Avšak už dnes sľubuje 6× vyššie rýchlosti, 8× väčší dosah a (ako je to pri štandardoch integrovaných v mobilných zariadeniach) aj nižšiu spotrebu. Napriek neúplnej špecifikácii mnohí výrobcovia prinášajú prvé n-kové zariadenia už dnes, keďže tieto sú spätne kompatibilné so štandardmi b a g, čo umožňuje ich okamžité nasadenie. Po zavedení štandardu všetci sľubujú pomocou nového firmware upraviť zariadenia do norme zodpovedajúcej podoby. Konečná špecifikácia je už doslova na spadnutie a jej ohlásenie očakávame niekedy v lete.

Spárovať rôznorodé „Draft“ zariadenia 802.11n však nemusí byť práve jednoduché. Pri problémoch sa zariadenia prepnú do staršieho režimu b/g, čím sa zníži celková rýchlosť komunikácie. To si uvedomujú aj samotní výrobcovia. Testovaný balík Topcom Skyr@cer WBR 7201 N Desktop Box preto obsahuje okrem routeru aj Wi-Fi USB kľúč Topcom Skyr@cer USB 4201n s predlžovacím káblom a malým dockom pre komunikáciu na úrovni 802.11n. Router je už od výroby spárovaný s kľúčom, takže odpadá problém komplikovanej konfigurácie.

Samotný smerovač ponúka celkovo 5 sieťových portov: 1× WAN určený pre pripojenie k internetu (teda napríklad ku káblovému alebo DSL modemu) a štyri LAN porty pre pripojenie počítačov vo vnútornej sieti. USB alebo printer porty by ste na ňom hľadali márne, no v tomto prípade ide o výkon, nie o extrémne príslušenstvo. So samotným zariadením dodáva výrobca okrem troch antén aj krátky prepojovací kábel a napájací adaptér, no a nechýba manuál a CD s veľmi podrobnými návodmi.

Základná konfigurácia je nenáročná. Vďaka zapnutému DHCP serveru nemusíte pátrať po správnej IP adrese a v prípade problémov tiež pomôže dobre spracovaný step-by-step manuál na priloženom CD. Konfiguračné web-rozhranie je prehľadne usporiadané, nechýba pomocník pre rýchle nastavenie základných parametrov – tie môžete neskôr podrobne upravovať. Z hľadiska štandardného použitia ponúka smerovač všetko, čo môže dnešný náročný domáci užívateľ vyžadovať. Stavový firewall ochráni pred útokmi z internetu, dynamické pravidlá umožnia hranie on-line hier, užívateľom zadefinované výnimky umožňujú používať aj P2P programy vyžadujúce dostupnosť počítača z internetu, prípadne otvárajúce iné typy spojení pre prenos dát. No a samozrejme vďaka šifrovaniu si možno bezdrôtové pripojenie zabezpečiť pred okolitým svetom.

Wi-Fi kľúč môžete využiť v spojení s notebookom alebo stolným PC tam, kde je problematické ťahať sieťové káble . Vďaka podpore Draft n-kového štandardu (s prísľubom plného 802.11n po schválení špecifikácie) je citeľne vyššia rýchlosť prenosu aj dosah samotnej komunikácie, takže môžete Wi-Fi využívať aj tam, kde by to inak nešlo napríklad kvôli častým výpadkom alebo problematickému šíreniu signálu (veľká vzdialenosť, hrubé múry, niekoľko poschodí v budove a podobne).

Wi-Fi je dnes skrátka prítomné aj tam, kde to ešte pred rokom bolo nemysliteľné a môžeme očakávať, že o rok bude aj tam, kde si to dnes vieme len veľmi ťažko predstaviť. Vďaka testovanému smerovaču a k nemu dodávanému Wi-Fi USB kľúču môžete výhody budúceho štandardu 802.11n využívať naplno už dnes a po finálnej špecifikácii jednoduchým upgrade firmware získate plnohodnotné 802.11n zariadenie použiteľné aj v budúcnosti. Všetko navyše za veľmi dobrú cenu. Čo myslíte, nie je už čas na výmenu starého pomalého bezdrôtového pripojenia?

Jerry Baker
PC Space

Galéria

Rýchlosť aj bez káblov

« Predchádzajúci článok "WiFi siete prakticky"Ďalší článok "Nové laptopy na platforme Intel umocňujú všetky aspekty notebookov" »

« Naspäť na zoznam aktualít

PRIDAŤ HOTSPOT   |   ZOZNAM HOTSPOTOV   |   MAPA HOTSPOTOV   |   AKTUALITY   |   ČLÁNKY   |   KONTAKT

XHTML 1.0   |   CSS 2.1   |   návštev dnes: 4   |   návštev celkovo: 82321   |   © webira 2008 - 2024   |   Fusion IS