Najnovšia anketa

Plánujete si v najbližšej budúcnosti upgrade-ovať vaše domáce pripojenie? Ak áno, aké to bude?
Internet prostredníctvom káblových služieb - 27.32 %
Mobilný internet - 13.48 %
Mikrovlnné pripojenie - 15.29 %
aDSL - 16.55 %
Optické pripojenie - 14.59 %
Iné - 12.78 %

Pozrite si všetky ankety »

Náhodný výber

ASTOR CAFFÉASTOR CAFFÉ
Mierové námestie 33
Trenčín
Viac »
CAFE TEATROCAFE TEATRO
Námestie Majstra Pavla 54
Levoča
Viac »
Penzión GrandPenzión Grand
Horná 32
Banská Bystrica
Viac »
WALL STREET PIZZA & BARWALL STREET PIZZA & BAR
Volgogradská 1
Prešov
Viac »
Budějovická hospodaBudějovická hospoda
Hrnčiarska 25
Košice
Viac »
Kaviareň - LibressoKaviareň - Libresso
Lesná 1
Bratislava
Viac »
Mestský parkMestský park
Námestie Majstra Pavla
Levoča
Viac »
Hotel DevínHotel Devín
Riečna 4
Bratislava
Viac »
Penzión ŽivaPenzión Živa
Bijacovce 141
Bijacovce
Viac »
Savana cafeSavana cafe
Jilemnického 7053/3
Trenčín
Viac »
powered by Intel

Články

Čo je to Wi-Fi
Wi-Fi (alebo Wi-fi, WiFi, Wifi, wifi), nie je skratka pre „Wireless Fidelity“,ako sa v niektorých prípadoch nesprávne uvádza, ale tento umelý pojem vznikol z marketingových pohnútok. Je to sada štandardov pre bezdrôtové lokálne siete LAN (WLAN) v súčasnosti založených na špecifikácii IEEE 802.11.
Viac »

História
Wi-Fi bolo vynájdené v roku 1991 vo firme NCR Corporation/AT&T (neskôr Lucent & Agere Systems) v meste Nieuwegein, Holandsko. Prvé bezdrôtové produkty (pôvodne určené pre pokladničné systémy) prišli na trh pod názvom WaveLAN s rýchlosťami 1 Mbps/2 Mbps.
Viac »

Ako to funguje
Typická Wi-Fi zostava obsahuje jeden alebo viac prístupových bodov (AP) a jedného alebo viacerých klientov. AP vysiela svoj SSID (Service Set Identifier, sieťové meno) prostredníctvom paketov nazývaných beacons (signály, majáky), ktoré sú vysielané každých 100 ms rýchlosťou 1 Mbps (najnižšia rýchlosť Wi-Fi).
Viac »

Wi-Fi a mobilné štandardy
Existujú predpovede, že Wi-Fi a súvisiace technológie nahradia mobilné telefónne siete (napr. GSM). Tomu bránia najmä: chýbajúci roaming a autentifikačné funkcie (pozri 802.1x, SIM karty a RADIUS), malá šírka prenosového pásma a obmedzený dosah Wi-Fi.
Viac »

Výhody Wi-Fi
Na rozdiel od paketových rádiových systémov, Wi-Fi využíva nelicencované rádiové pásmo a individuálny používateľ nepotrebuje súhlas miestnych úradov.
Viac »

Pozrieť všetky články »

O portáli

Wifiportal.sk je myšlienka stará už niekoľko rokov. Chvíľu však trvalo, kým sa našiel niekto, kto sa za túto myšlienku postaví. A teraz sme tu, s dobrým partnerom, vybavení chuťou do práce a prosíme Vás o pomoc. Pošlite nám informácie o Vašom hot-spote, alebo zaujímavom hot-spote vo Vašom okolí a pomôžte nám vytvoriť najväčšiu databázu hot-spotov na Slovensku. Bude slúžiť totiž Vám, fanúšikom rýchlych bezdrôtových pripojení.   Kontakt »

Za slobodu bez káblov

pridané: 3. 9. 2008 20:52, Aktuality, 2086 zobrazení

Za slobodu bez káblovDnes možno byť on-line naozaj kdekoľvek. Vďaka bezdrôtovému spojeniu a notebookom či PDA môžete pracovať naozaj úplne slobodne aj bez káblov. Jediné, čo potrebujete je mať spoľahlivé a rýchle bezdrôtové pripojenie, no a to vám môže zabezpečiť aj testovaný router Belkin F5D8233-4v3.

Ako vidno z fotografie, aj sieťové komponenty menia svoj dizajn. Tento router si pokojne môžete dať aj do modernej kancelárie, do domu, ba dokonca aj do obývačky. Čierna mu rozhodne sluší. Dizajn je síce pri takýchto zariadeniach druhoradý , no rozhodne nie je na škodu, ak je niečo funkčné a ešte aj pekné. Ako už názov napovedá ide o zariadenie, ktoré zvláda bezdrôtový štandard Wi-Fi 802.11b/g/n, čo znamená (v prípade použitého „draft N“) maximálnu prenosovú rýchlosť až 300 Mbit/s. Pri testoch sme podľa očakávania dosiahli podstatne nižšie rýchlosti, no to je realita všetkých Wi-Fi zariadení (ich výkon so zvyšujúcou vzdialenosťou dvoch prístupových bodov klesá). Sám výrobca vo svojej špecifikácii zdôrazňuje vybavenie inteligentnou technológiou antén MIMO (Multiple Input Multiple Output), ktorá šíri signál niekoľkými nezávislými cestami a dosahuje lepší výkon. Antény v tomto modeli sú v konfigurácii 2×2, s využitím dvoch externých dipólových antén.

Belkin F5D8233-4v3 je určené pre koncových zákazníkov, ktorí nemusia byť sieťovými špecialistami a tomu je prispôsobená aj inštalácia (inštalačný asistent, farebne označené porty) a konfigurácia – napríklad aj s využitím WPS (Wireless Protected Setup – štandard Wi-Fi Alliance) pre jednoduché automatizované zabezpečenie tlačidlom umiestneným vzadu. Pomocou WPS sa automaticky vygenerujú názov siete (SSID) a šifrovací kľúč, ktoré sa nastavia aj do klientskeho zariadenia. Má jeden káblový vstup RJ-45 WAN pre modem (pripojenie širokopásmového internetu) a štyri RJ-45 LAN 10/100 Mbit/s pre kientov. Firmware ponúka všetky tradičné prvky vrátane šifrovania komunikácie, WPA2-PSK, TKIP aj AES šifrovanie, filtrácie podľa MAC adries alebo funkcie firewall. Skrátka malé a pritom spoľahlivé a bezpečné riešenie pre domácnosti a menšie firmy.

Jerry Baker
PC Space

Zapožičal: WESTech, www.westech.sk
Cena s DPH: 2 973 Sk (98 €)
Záruka: Doživotná

+ dizajn, jednoduchosť konfigurácie
- nenašli sme

Belkin F5D8233-4v3
Technická špecifikácia: Štandardy Wi-Fi: IEEE 802.11b/g/n * Dosah: do 300 metrov * Frekvencia: 2,4 GHz * Anténa: 2× externá dipólová anténa, technológia MIMO * Rozhranie: 1× RJ-45 WAN, 4× RJ-45 LAN 10/100 Mbit/s, podpora MDI/MDI-X * Bezpečnosť: WEP64/128, WPA, WPA 2 * VPN: IPsec pass-through, PPTP * Podpora: DHCP, NAT, dynamické prideľovanie adries, Firewall s SPI, filtrovanie MAC * Rozmery: 186×166×39 mm * Hmotnosť: 320 g

Galéria

Za slobodu bez káblov

« Predchádzajúci článok "Nové laptopy na platforme Intel umocňujú všetky aspekty notebookov"Ďalší článok "Ako na internet v obchodných centrách?" »

« Naspäť na zoznam aktualít

PRIDAŤ HOTSPOT   |   ZOZNAM HOTSPOTOV   |   MAPA HOTSPOTOV   |   AKTUALITY   |   ČLÁNKY   |   KONTAKT

XHTML 1.0   |   CSS 2.1   |   návštev dnes: 7   |   návštev celkovo: 82265   |   © webira 2008 - 2024   |   Fusion IS