Najnovšia anketa

Plánujete si v najbližšej budúcnosti upgrade-ovať vaše domáce pripojenie? Ak áno, aké to bude?
Internet prostredníctvom káblových služieb - 27.14 %
Mobilný internet - 13.45 %
Mikrovlnné pripojenie - 15.31 %
aDSL - 16.61 %
Optické pripojenie - 14.62 %
Iné - 12.87 %

Pozrite si všetky ankety »

Náhodný výber

Obchodné Centrum MAXObchodné Centrum MAX
Dolné hony 4587/1
Poprad
Viac »
GrandCastleGrandCastle
Liptovský Hrádok
Liptovský Hrádok
Viac »
Savana cafeSavana cafe
Jilemnického 7053/3
Trenčín
Viac »
Autobusová stanicaAutobusová stanica
Križovatka 6
Banská Štiavnica
Viac »
3 café3 café
Partizánska 3/A
Banská Bystrica
Viac »
Pension BanderiumPension Banderium
Nám. M. R. Štefánika 11
Komárno
Viac »
Au CaféAu Café
Tyršovo Nábrežie 7
Bratislava
Viac »
Demar klubDemar klub
Pri Šajbách 12
Bratislava
Viac »
Route 69Route 69
Rožňavská 1
Bratislava
Viac »
Planéta LevočaPlanéta Levoča
Námestie Majstra Pavla 38/A
Levoča
Viac »
powered by Intel

Články

Čo je to Wi-Fi
Wi-Fi (alebo Wi-fi, WiFi, Wifi, wifi), nie je skratka pre „Wireless Fidelity“,ako sa v niektorých prípadoch nesprávne uvádza, ale tento umelý pojem vznikol z marketingových pohnútok. Je to sada štandardov pre bezdrôtové lokálne siete LAN (WLAN) v súčasnosti založených na špecifikácii IEEE 802.11.
Viac »

História
Wi-Fi bolo vynájdené v roku 1991 vo firme NCR Corporation/AT&T (neskôr Lucent & Agere Systems) v meste Nieuwegein, Holandsko. Prvé bezdrôtové produkty (pôvodne určené pre pokladničné systémy) prišli na trh pod názvom WaveLAN s rýchlosťami 1 Mbps/2 Mbps.
Viac »

Ako to funguje
Typická Wi-Fi zostava obsahuje jeden alebo viac prístupových bodov (AP) a jedného alebo viacerých klientov. AP vysiela svoj SSID (Service Set Identifier, sieťové meno) prostredníctvom paketov nazývaných beacons (signály, majáky), ktoré sú vysielané každých 100 ms rýchlosťou 1 Mbps (najnižšia rýchlosť Wi-Fi).
Viac »

Wi-Fi a mobilné štandardy
Existujú predpovede, že Wi-Fi a súvisiace technológie nahradia mobilné telefónne siete (napr. GSM). Tomu bránia najmä: chýbajúci roaming a autentifikačné funkcie (pozri 802.1x, SIM karty a RADIUS), malá šírka prenosového pásma a obmedzený dosah Wi-Fi.
Viac »

Výhody Wi-Fi
Na rozdiel od paketových rádiových systémov, Wi-Fi využíva nelicencované rádiové pásmo a individuálny používateľ nepotrebuje súhlas miestnych úradov.
Viac »

Pozrieť všetky články »

O portáli

Wifiportal.sk je myšlienka stará už niekoľko rokov. Chvíľu však trvalo, kým sa našiel niekto, kto sa za túto myšlienku postaví. A teraz sme tu, s dobrým partnerom, vybavení chuťou do práce a prosíme Vás o pomoc. Pošlite nám informácie o Vašom hot-spote, alebo zaujímavom hot-spote vo Vašom okolí a pomôžte nám vytvoriť najväčšiu databázu hot-spotov na Slovensku. Bude slúžiť totiž Vám, fanúšikom rýchlych bezdrôtových pripojení.   Kontakt »

Slovenské firmy za používanie nelegálneho softvéru zaplatia v priemere 5 000 eur

pridané: 16. 3. 2009 11:19, Aktuality, 1251 zobrazení

Slovenské firmy za používanie nelegálneho softvéru zaplatia v priemere 5 000 eurV Európskej únii predstavuje priemer odškodného za používanie nelegálneho softvéru zhruba 13 240 eur, na Slovensku je to zatiaľ len čosi vyše tretiny. Tieto čiastky sa však z roka na rok zvyšujú. Tento rok už firmy na odškodnom zaplatia zhruba o 25 percent viac než v predošlých rokoch.

Používanie nelegálneho softvéru môže vyjsť veľmi draho. Firmy, v ktorých polícia pri prehliadke nájde nelegálny softvér, musia počítať so zaplatením spôsobenej škody. Podľa analýzy protipirátskej organizácie BSA (Business Software Alliance) sa priemerná výška kompenzácie určenej poškodeným výrobcom softvéru vyšplhala na Slovensku minulý rok v priemere takmer na 5 000 eur (zhruba 150-tisíc korún).

„To je o 25 percent viac než v roku 2007, keď priemerná výška odškodného predstavovala 4 000 eur. Výnimkou nie sú ani náhrady škody dosahujúce desaťtisíce eur. Za nárastom výšky odškodného stoja väčšie objemy nelegálneho softvéru nájdeného pri prehliadkach a menej ústretový postoj dotknutých výrobcov softvéru,“ povedala Slávka Šikurová, tlačová hovorkyňa protipirátskej organizácie BSA. V Európskej únii táto čiastka dokonca predstavuje v priemere až 13 240 eur (371-tisíc korún), pričom výška odškodného v Európskej únii medziročne rastie v priemere približne o deväť percent.

Uvádzané čiastky neobsahujú náklady na právne zastúpenie obvinených a ďalšie náklady vyplývajúce z trestného či občianskeho súdneho konania. „K čiastke 5 000 eur je nutné ešte pripočítať náklady na zdĺhavé právne procesy a tiež následné získanie legálnych licencií softvéru. Pirátske firmy tak v podstate zaplatia dvojnásobok ceny softvéru nadobudnutého legálnou cestou,“ upozornila Slávka Šikurová. „Zaplatenie pokuty a náhrady škody v žiadnom prípade pirátsky softvér nelegalizujú. Nelegálny softvér sa musí odinštalovať, a pokiaľ ho chce firma naďalej používať, tak ho musí získať legálnou cestou, teda nákupom,“ dodala Slávka Šikurová.

Firmy sa snažia o mimosúdne urovnanie
Mnoho spoločností sa obvykle snaží o mimosúdne urovnanie, avšak závažné prípady porušenia autorského práva sa nakoniec končia na súde. Tam potom hrozia obžalovaným vysoké peňažné tresty, či dokonca trest odňatia slobody až na osem rokov. „Vyšetrovanie a súdny proces okrem toho často trvajú aj viac než rok, takže pracovný režim dotknutej osoby je na dlhé mesiace narušený. V ohrození je navyše dobré meno firmy,“ povedala Slávka Šikurová. Snaha o mimosúdne urovnanie porušenia autorských práv k softvéru môže naraziť na odmietavý postoj prokurátora. „Ten môže, ale nemusí s mimosúdnym urovnaním súhlasiť. Pri obzvlášť hrubom porušení autorského práva alebo v kombinácii s ďalšou trestnou činnosťou prokurátor žiadosti nevyhovie,“ dodala Slávka Šikurová.




Prípadov o mimosúdne urovnanie registruje protipirátska organizácia BSA za minulý rok desiatky, a to ako vo firemnom sektore, tak aj v domácnostiach. „Zaujímajú nás hlavne jednotlivci, ktorí ďalej šíria pirátsky softvér, či už pre osobné obohatenie, či bezúplatne,“ dodala Šikurová.

Šíritelia nelegálneho softvéru sa súdu nevyhnú
Díleri nelegálneho softvéru, ktorí ho šíria prostredníctvom inzercie alebo cez internet, nemôžu s mimosúdnym urovnaním obvykle počítať. „Okrem porušovania autorských práv sa snažia neoprávnene obohatiť, či súbežne páchajú väčšinou aj inú trestnú činnosť, a v ich prípadoch sú vyčíslené škody veľmi vysoké,“ vysvetlila Šikurová. Celkovo vyčíslená škoda za rok 2008 len v prípadoch nelegálneho napaľovania softvéru bola na Slovensku spolu vo výške 188 858 eur (5,7 milióna Sk). BSA eviduje celkovo osem napaľovačov, ktorí na základe súdnych rozhodnutí niekoľko rokov mesačnými splátkami postupne splácajú spôsobené škody výrobcom softvéru. „Dvaja výrobcovia softvéru nedávno vyhrali občiansko-súdny spor v Banskej Bystrici s napaľovačom, na základe ktorého je tento povinný zaplatiť náhradu škody vo výške 20 043 eur (603 817 Sk),“ uviedla ako príklad JUDr. Adriana Tomanová, právna zástupkyňa BSA.

Galéria

Slovenské firmy za používanie nelegálneho softvéru zaplatia v priemere 5 000 eur

« Predchádzajúci článok "Máš ITligenciu? Develop IT!"Ďalší článok "Nokia požičala 640 miliónov USD na financovanie výskumu a vývoja Symbian technológie" »

« Naspäť na zoznam aktualít

PRIDAŤ HOTSPOT   |   ZOZNAM HOTSPOTOV   |   MAPA HOTSPOTOV   |   AKTUALITY   |   ČLÁNKY   |   KONTAKT

XHTML 1.0   |   CSS 2.1   |   návštev dnes: 48   |   návštev celkovo: 82545   |   © webira 2008 - 2024   |   Fusion IS