Najnovšia anketa

Plánujete si v najbližšej budúcnosti upgrade-ovať vaše domáce pripojenie? Ak áno, aké to bude?
Internet prostredníctvom káblových služieb - 27.26 %
Mobilný internet - 13.48 %
Mikrovlnné pripojenie - 15.29 %
aDSL - 16.57 %
Optické pripojenie - 14.59 %
Iné - 12.82 %

Pozrite si všetky ankety »

Náhodný výber

ANTIK - OC Galéria - priestranstvo reštaurácií na poschodíANTIK - OC Galéria - priestranstvo reštaurácií na poschodí
Toryská 5
Košice
Viac »
Letisko KošiceLetisko Košice
Košice - Barca
Košice
Viac »
Amfik cafeAmfik cafe
Halenarska 20
Trnava
Viac »
Hotel BernardHotel Bernard
Starojánska 24
Liptovský Ján
Viac »
Primo PianoPrimo Piano
Obchodná 43
Bratislava
Viac »
Hotel GrandHotel Grand
Sládkovičova 1
Žilina
Viac »
Hotel BelezHotel Belez
Beňova Lehota 2508
Dolný Kubín
Viac »
Hotel BARBAKANHotel BARBAKAN
Košická 15
Levoča
Viac »
Hotel KaskádyHotel Kaskády
Letecká 12
Sliač
Viac »
powered by Intel

Články

Čo je to Wi-Fi
Wi-Fi (alebo Wi-fi, WiFi, Wifi, wifi), nie je skratka pre „Wireless Fidelity“,ako sa v niektorých prípadoch nesprávne uvádza, ale tento umelý pojem vznikol z marketingových pohnútok. Je to sada štandardov pre bezdrôtové lokálne siete LAN (WLAN) v súčasnosti založených na špecifikácii IEEE 802.11.
Viac »

História
Wi-Fi bolo vynájdené v roku 1991 vo firme NCR Corporation/AT&T (neskôr Lucent & Agere Systems) v meste Nieuwegein, Holandsko. Prvé bezdrôtové produkty (pôvodne určené pre pokladničné systémy) prišli na trh pod názvom WaveLAN s rýchlosťami 1 Mbps/2 Mbps.
Viac »

Ako to funguje
Typická Wi-Fi zostava obsahuje jeden alebo viac prístupových bodov (AP) a jedného alebo viacerých klientov. AP vysiela svoj SSID (Service Set Identifier, sieťové meno) prostredníctvom paketov nazývaných beacons (signály, majáky), ktoré sú vysielané každých 100 ms rýchlosťou 1 Mbps (najnižšia rýchlosť Wi-Fi).
Viac »

Wi-Fi a mobilné štandardy
Existujú predpovede, že Wi-Fi a súvisiace technológie nahradia mobilné telefónne siete (napr. GSM). Tomu bránia najmä: chýbajúci roaming a autentifikačné funkcie (pozri 802.1x, SIM karty a RADIUS), malá šírka prenosového pásma a obmedzený dosah Wi-Fi.
Viac »

Výhody Wi-Fi
Na rozdiel od paketových rádiových systémov, Wi-Fi využíva nelicencované rádiové pásmo a individuálny používateľ nepotrebuje súhlas miestnych úradov.
Viac »

Pozrieť všetky články »

O portáli

Wifiportal.sk je myšlienka stará už niekoľko rokov. Chvíľu však trvalo, kým sa našiel niekto, kto sa za túto myšlienku postaví. A teraz sme tu, s dobrým partnerom, vybavení chuťou do práce a prosíme Vás o pomoc. Pošlite nám informácie o Vašom hot-spote, alebo zaujímavom hot-spote vo Vašom okolí a pomôžte nám vytvoriť najväčšiu databázu hot-spotov na Slovensku. Bude slúžiť totiž Vám, fanúšikom rýchlych bezdrôtových pripojení.   Kontakt »

Spotrebu pri WiFi prenosoch pri veľa AP je možné znížiť o tretinu až polovicu

pridané: 6. 7. 2011 17:44, Aktuality, 4450 zobrazení

Spotrebu pri WiFi prenosoch pri veľa AP je možné znížiť o tretinu až polovicuMobilným zariadeniam ako sú napríklad smartphony sa pri sťahovaní dát z WiFi v lokalitách s viacerými WiFi sieťami na rovnakom kanáli výrazne zvyšuje spotreba, novou technikou vyvinutou Justinom Manweilerom z Dukeovej univerzity je ju ale možné zase znížiť.

Manweiler o tom informoval, výsledky svojich zistení a vyvinutú techniku SleepWell prezentoval minulý týždeň na konferencii ACM MobiSys.

Manweiler analyzoval spotrebu smartphonov Google Nexus One pri pripojení k WiFi prístupovým bodom v scenári, v ktorom používalo osem WiFi AP rovnaký kanál a ku každému bol pripojený jeden Nexus One.

Pri aktívnych prenosoch na viacerých AP na rovnakom kanáli majú pripojené mobilné zariadenia podporujúce šetrenie spotreby technológiou WiFi Power Save Mode, PSM, väčšiu spotrebu, keď jednotlivé AP súperia o kanál, pripojené zariadenia v dôsledku toho po prebudení dlhšie čakajú na vysielanie svojho AP a v energeticky úsporných stavoch spánku trávia výrazne menej času.

Pri technike SleepWell analyzujú prístupové body vysielanie ostatných AP a dáta začnú vysielať v striedavých časových intervaloch, navzájom sa neprekrývajúcich medzi jednotlivými AP. AP zároveň posúvajú časy zobúdzania zariadení na časy, kedy vysiela daný AP, čo umožňuje klientským zariadeniam byť dlhšie v úsporných stavoch a výrazne znížiť spotrebu.

V testovanom scenári sa pri sťahovaní videa z YouTube a streamovaní hudby z Pandora spotreba smartphonu pri 8 súčasne aktívnych AP približne zdvojnásobila oproti situácii s jedným AP na danom kanáli. Vďaka technike SleepWell sa spotreba smartphonu opäť znížila takmer na úroveň spotreby pri jednom aktívnom AP.

Celkovo sa pri rozličných sieťových činnostiach spotreba pri použití SleepWell znížila o 38% až 51%. Test bol realizovaný pri dobrej úrovni signálu, v podmienkach horšieho príjmu očakáva autor SleepWell ešte lepšie výsledky.

Detailný popis SleepWell a výsledky experimentu je možné nájsť v článku (PDF) Justina Manweilera prezentovanom na konferencii ACM MobiSys.

Clanok je prebraty z portalu www.dsl.sk

Galéria

Spotrebu pri WiFi prenosoch pri veľa AP je možné znížiť o tretinu až polovicu

« Predchádzajúci článok "„Mobilná etiketa“ – sme stále vo fáze hľadania"Ďalší článok "WIFI zóna pre novinárov na Úrade vlády SR" »

« Naspäť na zoznam aktualít

PRIDAŤ HOTSPOT   |   ZOZNAM HOTSPOTOV   |   MAPA HOTSPOTOV   |   AKTUALITY   |   ČLÁNKY   |   KONTAKT

XHTML 1.0   |   CSS 2.1   |   návštev dnes: 2   |   návštev celkovo: 82297   |   © webira 2008 - 2024   |   Fusion IS